domenica 24 aprile 2011

Easter Braid


Good Morning! Did you already do your Eggs chase? Then you may still have time to prepare this Easter Braid, one of the most traditional recipes for Easter, a sweet brioche with plenty of eggs, symbol of life and rebirth (the original recipe is for a sweet brioche I found on La Cucina Italiana, issued December 2000, and the sugar hens are a gift from my dear friends Corinne et Bruno who came visiting us for Easter).

300g wheat flour
200g whole wheat flour
150g warm water
100g melted butter
120g sugar + 1 pinch of brown sugar
25g yeast
40g milk + some extra to brush the braid
5 egg yolks
1 whole egg
1 bag vanillin (dose for 500g flour)
1 organic lemon
granulated sugar
salt

Knead 200g white flour, 100g whole wheat flour, yeast, 150g warm water (temperature about 30°C, you can simply check by dipping a finger: water doesn't have to scald) and leave it to raise for 40 minutes. Now add the remaining flours, melted butter (not too hot either), sugar, vanillin, yolks, a pinch of salt and the lemon's grated rind. Knead energically until you obtain a homogeneous and supple dough, then leave it to raise in a warm place, covered in a cloth, for 1h. Once the dough has raised, work the dough by hand, cut it into 3 pieces and roll each one into a long cylinder (about 50-60 cm long).
Pre-heat the oven at 200°C. Put a baking paper foil onto a baking tray, transfer the 3 cylinders onto the tray and form the braid, leaving the initial and final 5cm free. Once you have completed the braid, bend it in a ring form so that the final and initial edges face each other. Use 3 of the edges as a base to place an egg, and the other 3 to complete a kind of grid to close it. Leave it to raise for another 30 minutes, then brush the braid with milk and sparkle with granulated sugar. Bake it for about 30 minutes and I can only wish everybody a VERY HAPPY EASTER DAY!!!!!



Tresse de Pâques
Bonjour! Avez-vous terminé la chasse aux oeufs? Alors, vous pourriez encore trouver le temps pour préparer cette tresse de Pâques, une brioche sucrée avec plein d'oeufs, qui symbolisent la vie et la renaissance (la recette d'où je suis partie est celle pour une brioche sucrée publiée dans le numéro de décembre 2000 de La Cucina Italiana, et les poules de sucre sont un cadeau de mes amis Corinne et Bruno, en visite à Venise pourPâques) .

300g farine de blé
200g farine de blé intégrale
150g eau tiède
100g beurre fondu
120g sucre + 1 pincée de sucre de canne
40g lait + un peu pour badigeonner
25g levure
5 jeunes d'oeuf + 1 oeuf entier
1 citron bio
1 sachet de vanilline (dose pour 500g de farine)
sel
sucre granulé

Petrissez énergetiquement 200g de farine de blé, 100g de farine intégrale, la levure et 150g d'eau tiède (environ à 30°C, essayez avec le doigt, elle ne doit pas bruler) et laissez réposer pendant 40 minutes. Rajoutez maintenant le reste des farines, sucre, sel, beurre fondu (pas trop chaud non plus), les jaunes d'oeuf, le lait, l'écorce du citron rapée, pétrissez bien jusqu'à quand vous obtiendrez une pâte homogène et élastique. Laissez la pâte à lever pendant 1h, dans un endroit tiède, couverte avec un chiffon. Pré-chauffez le four à 200°C. Quand elle est prête, travaillez-la et coupez-la en 3 morceaux. Roulez 3 cylindres d'environ 50-60cm de longueur et commencez à former la tresse, en laissant 5cm aux 2 extrémités non tréssés. Pliez la tresse en forme de couronne et faites rencontrer les 2 bouts: placez l'oeuf entier sur 3 des extrémités, puis formez une grille pour tenir l'oeuf avec les 3 restants. Brossez la tresse avec du lait et saupoudrez avec du sucre granulé. Mettez au four pour 15-20 minutes, puis laissez refroidir dans le four mi-ouvert, il ne me reste que vous souhaiter BONNES PAQUES A TOUT LE MONDE!

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