domenica 11 settembre 2011

Summer's end tart


Summer doesn't seem to come to an end this year... after a rainy July and a hot August, September seems to be another high Summer's month! In any case, I don't know why I already have in mind Autumn's images like grape harvest, red leaves... so I used this season fruits to prepare a tart with a fruit compote, which you can actually taste alone if you don't feel like preparing the whole cake (the base is a classic pastry like the one I used for the Christmas cookies). Tomorrow is also schools' starting day, this should give everybody enough energy for that!

For the pastry
120g wheat flour
80g wholemeal flour
100g sugar
120g butter
1 egg
some extra brown sugar and breadcrumbs

For the filling
5 figs
1 apricot
1 small apple
grapes (about 20-25 berries)
100cc water
3 tbsp brown sugar
1/2 lemon juice
orange marmalade

Prepare the pastry: pour all of the ingredients in a bowl (previously slice the butter in dices) and work them rapidly by hand until you obtain a ball. Cover it in cellophane and keep it in the fridge.
For the fruit compote: wash the fruits, peel the figs and the apple and cut them in dices, slice the grapes berries and apricot into halves and take out the seeds. Pour the fruits into a pot, cover with water, add sugar and lemon juice and start to cook.When it boils, cover with a lid, lower the fire and let it cook for at least 1 and 1/2 hours, in any case until the water thickens itself and became saucy-like. Take out the lid and let it cool.
Pre-heat the oven at 175°C. Butter a tart mold and sparkle it with flour. Roll the pastry and put it in the mold to prepare the tart base. Mix a little breadcrumbs with brown sugar and cover the bottom of the tart. Pour the fruit compote in the centre and leave a ring between the filling and the side, which you will fill in with orange marmalade (I use the no added sugar ones, sweetened with grape sugar). Bake for about 35 minutes and when it's ready leave it for about 15 minutes in the oven with the door half open. Enjoy!


Tarte de fin d'été
Bonjour à tous! Cette année, l'été semble ne pas vouloir plus nous quitter... après un juillet très pluvieux et un mois d'août très chaud, septembre semble un autre mois de plein été! Moi, en tout cas, j'ai déjà dans ma tête des images de cru, feuilles jaunes... alors j'ai préparé cette tarte à la compote de fruits, vous pourrez d'ailleurs goûter seule si vous n'avez pas envie de préparer tout le gâteau. La base est la pâte sablée que j'ai utilisé pour les biscuits de Noël. Demain en tout cas c'est le premier jour d'école ici, cette tarte devrait vous donner l'énergie suffisante!

Pour la tarte
120g farine de blé
80g farine intégrale
100g sucre
120 beurre
1 oeuf
du sucre de canne et chapelure pour saupoudrer le fond

Pour la compote
5 figues
1 abricot
1 pomme
raisin (20-25 grains environ)
100cc eau
3 cuillères de sucre de canne
1/2 citron pressé

Préparez la tarte: coupez le beurre en dés, puis versez tous les ingrédients dans une terrine et pétrissez rapidement à la main, jusqu'à quand vous obtiendrez une boule. Couvrez-la avec du cellophane et mettez-la au frigo. La compote: Lavez les fruits, épluchez la pomme et les figues; coupez l'abricot et les raisins en 2 et enlevez les pépins. Versez les fuits dans une casserole, couvrez avec de l'eau, rajoutez le sucre et le jus du citron. Faites bouillir, puis couvrez avec un couvercle, baissez le feu et laissez cuisiner au moins 1 heure et démi, en tout cas jusqu'à quand l'eau s'épaissit. Enlevez le couvercle et laissez refroidir.
Pré-chauffez le four à 175°C. Graissez un moule à tarte et saupoudrez-le de farine. Etalez la pâte dans le moule. Mélangez la chapelure et le sucre de canne et saupoudrez le fond. Versez la compote au centre et laissez un anneau vide, que vous remplisserez avec de la confiture d'orange (j'utilise normalement celles sans sucre ajouté, sucrées avec du sucre de raisin). Mettez au four et laissez cuisiner pendant 35 minutes; quand elle est prête, laissez-la refroidir dans le four avec sa porte mi-ouverte. Bonne dégustation!

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