giovedì 8 dicembre 2011

baked cod with almonds


Christmas is coming and Winter is approaching... sudden wish of cinnamon, cookies, potatoes... although this season is not being too chilly, it's still nice and cosy to get home and eat something warm! So please try this simple recipe for baked codfish, I bought it at Rialto of course, they sell it without head and innards, but still with skin, which allows you to bake it as it is: it will stay juicy and tender, really delicious.

For 4
a whole codfish (about 900-1000g)
olive oil
salt
50g sliced almonds
20g butter (optional)
8 mid-sized potatoes

Pre-heat the oven at 200°C. Peel and chop the potatoes in dices (about 2cm per side), then pour them onto a baking dish covered with baking paper, season with salt and olive oil, then put them in the oven. After 15 minutes, take out the dish, move the potatoes towards the sides and put the codfish with its skin in the center, season with salt and pour a little olive oil on it. For the almonds, you have 2 choices: if everybody eats them, you can just sparkle them on the fish and let them toast with the fish. Otherwise keep them aside. Now bake everything for another half an hour. If you prefer to keep the almonds aside, toast them a few minutes in a pan, then add the butter without frying it, just the time to melt it. When the fish is ready, you can pour this sauce on each portion. In the picture, I served it with potatoes and chicory. Yummy!



Cabillaud au four aux amandes
L'esprit de Noël arrive... envie de cannelle, gateaux, pommes au four... quoi que cette saison n'est pas trop froide pour l'instant, c'est si bon de rentrer chez soi et de se régaler avec quelques choses de chaud... c'est donc le bon moment pour essayer cette recette simplissime de cabillaud, cuisiné au four tout entier; à Rialto on le vend dèjà sans tête et entrailles, mais avec sa peau, ce qui permet de le mettre au four directement: il gardera sa tendresse et son jus, vous verrez, c'est délicieux.

Pour 4
un cabillaud entier (environ 900-1000g)
huile d'olive
sel
50g amandes effilées
20g beurre (facultatif)
8 pommes de terre de taille moyenne

Pré-chauffez le four à 200°C. Epluchez et coupez les pommes de terres en dés d'environ 2cm de coté, puis mettez-les dans une plaque à four couverte avec du papier à four. Assaisonnez avec sel et huile d'olive, puis mettez au four. Rétirez-les après 15 minutes et déplacez-les vers les cotés du plat, mettez le cabillaud au centre, assaisonez avec sel et huile d'olive. Pour les amandes, vous avez 2 choix: si tout le monde les mange, vous pouvez les repartir sur le poisson afin qu'elles se grillent au four. Autrement, laissez-les à coté et mettez le poisson avec les pommes de terre au four pendant une démi-heure. Quand il est cuit, grillez les amandes dans une poêle, puis rajoutez le beurre sans le frire, juste le temps de le faire fondre. Vous pouvez verser cette sauce sur chaque portion.  Dans la photo, je l'ai servi avec les pommes de terre et de la chicorée sautée. Bon appetit! 

Nessun commento:

Posta un commento