giovedì 15 dicembre 2011

zia luciana's orange marmalade


A few days 'till Christmas... to stay in the mood, I prepared this orange and mandarine marmalade, according to my aunt Luciana's recipe. I don't make preserves, I'm too afraid of botulinum &Co., so I just prepare one or two jars at a time, and consume them immediately. As usual, very easy to make, I personnally like it on bread and butter, but also as a special topping for panna cotta!

For 2 jars
2 oranges and 2 clementines (I go for organic ones) caps (about 250g grams)
about the same weight of brown sugar (as they're not preserves, I use a little less, like 200g for 250g peels)
juice of 1 lemon
water (about 200cc)
cinnamon
cloves

I usually prepare this marmalade to use orange peels from the fruits I eat, so I store the caps in the fridge, in a bowl with a little water, in order to keep them soft until I make the jam. Chop the peels into little squares (about 1/2cm side), then pour them into a high-sided pot with a thick bottom, together with sugar, lemon juice, water (about 1 cup, it should cover the peels mixture), then sparkle with grated cinnamon and add a handful of cloves (about 10). Stir with a spoon and start cooking, low fire, with a lid, for about 1 and 1/2 hours, stirring from time to time. Then roughly mix the mixture with a hand-mixer, in order to keep some whole pieces. Cook for some more minutes, stir well, then pour into the jars and let it cool. You can then put the top and keep it in the fridge. Enjoy!

Confiture d'orange de tante Luciana
Noël est encore plus proche... pour me mettre dans l'esprit, j'ai préparé cette confiture de zestes d'oranges et clémentines, selon la recette de ma tante Luciana. Je ne fais pas de conserves, j'ai trop peur du botuline &Cie, alors j'en prépare qu'un pot ou deux et je les consomme de suite. Comme d'habitude, très facile à préparer, je l'aime particulièrement tartinée, mais aussi comme coulis pour la panna cotta!

Pour 2 pots
"coques" de 2 oranges et 2 clémentines (vivement bio, environ 250g)
le même poids en sucre de canne (comme je n'ai pas besoin de les conserver longtemps, j'en mets un peu moins, genre 200g pour 250g de zestes)
jus d'un citron
eau (environ 200cc)
cannelle
clous de girofle

Normalement, je fais cette confiture pour utiliser les zestes des agrumes que je mange, donc je les garde au frigo dans un bol avec de l'eau pour les garder souples jusqu'à quand je fais la préparation. Hachez les zestes en petits carrés (environ 0,5cm de coté), versez-les dans une casserole au fond épais avec le sucre, le jus de citron, aspergez de cannelle et clous de girofle (une dizaine), couvrez avec l'eau, rémuez puis mettez au feu doux, avec un couvercle, pendant 1h et démi, en rémuant de temps en temps. Plongez un mixeur dans la casserole et mixez le mélange, pas trop finement, il faut laisser des morceaux de zeste entiers. Cuisinez encore pendant quelques minutes, puis versez dans les pots et laissez refroidir. Vous pouvez alors poser le couvercle et mettre au frigo. Bonne dégustation!

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