mercoledì 21 marzo 2012

Andrea's strawberry sauce



Hi everybody! I wanted to post a chicory flan recipe first, before it gets too hot for that... but we had a dear and unexpected guest for dinner a few days ago, a friends who shares with me a passion for hiking on the Dolomites, and I thought of making a dessert (quick and easy, as usual) which both reminded me of a typical Dolomites treat, vanilla ice cream with raspberry sauce, and "rød grød med fløde", a delicious Danish dessert joining a red berries soup and cream. The result was this home-made version with strawberries, which recently started to show up on all Rialto stalls. Here it is!

For 4
2 custard pots
250g strawberries
4 tbsp brown sugar
cinnamon
100cc water (you may also try with a fruit herbal tea, it adds a special flavour!)
cloves

Gently wash and chop strawberries in pieces; put them in a pot, add sugar, water, sparkle with cinnamon and add cloves. Bring to boiling point, then cook it on low fire (caution: dont cover with the lid if you're not constantly present, unless you wish to have a new strawberry top for your cooking rings) for at least half an hour, until the sauce thickens. Divide custard into 4 cups, add hot strawberries and serve immediately. If you have more time, it's of course better to make home-made custard, but for quicker preparation, ready-made one will equally do!

Sauce de fraises d'Andrea
Bonjour à tous! Je voulais d'abord poster une recette d'un flan de chicorée, avant qu'il fasse trop chaud, mais on a eu tout récemment un invité inattendu, un très cher ami à moi avec lequel je partage ma passion pour les randonnées dans les Dolomites, alors j'ai préparé un petit dessert qui me rappelait d'un coté la glace vanille à la sauce de framboise, qu'on se régale là-bas, et une autre délice, "rød grød med fløde", un dessert Danois fait avec une compote chaude de fruits rouges et de la crème de lait, aussi bon que difficile à prononcer. Le résultat est une version maison avec les fraises, qui ont fait leur apparition sur les étales du Marché. Le voici!


Pour 4
2 pot de crème anglaise
250g fraises
4 cuillères à soupe de sucre de canne
cannelle
clous de girofle
100cc eau (essayez avec une tisane au fruits, ça donne plus de parfum!)


Lavez et hachez les fraises en morceaux; mettez-les dans une casserole, rajoutez le sucre, eau, cannelle et clous de girofle; faites bouillir puis laissez cuisiner au moins une démi-heure à feu doux (attention ne couvrez pas si vous n'étes pas costamment sur place, sauf si vous souhaitez avoir une nouvelle cuisinière à la fraise...), jusqu'à quand la sauce s'épaissit. Partagez la crème anglaise dans 4 coupelles, rajoutez les fraises encore chaudes et servez immèdiatement. Naturellement, si vous avez le temps, je vous conseille de préparer une crème anglaise maison, mais si vous êtes préssés, les pots iront très bien!

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