mercoledì 1 dicembre 2010

Easy risotto con gamberetti e piselli

I was passing through Rialto Market and couldn't resist buying some soles, mackerel and a bunch of shrimps; I'm using these latter to cook this easy risotto. Here it goes:
for 2
a bunch of shrimps;
1 onion, 1 carrot, 1/2 stalk of celery;
50 g peas (also frozen);
3 coffee cups of rice;
half a glass of white wine
saffron

Peel the shrimps, keep the shells aside and rinse them; rinse the shrimps as well and put them in a bowl. Put the shells in a small pot together with 1 peeled carrot, 3/4 of a small onion and 1/2 stalk of celery and fill with water. Let it boil and add coarse salt according to taste.
Chop the rest of the onion, warm 1 tbsp of olive oil  in a high-sided saucepan, add the chopped onion and the peas and stir-fry for a few minutes. Add half of the shrimps and keep on stir-frying a few more minutes. Add the rice and roast it, always stirring not to let it stick to the saucepan, then pour the wine and let evaporate. Now lower the heat and start adding the shrimp broth little by little, alway stirring add another ladle only when the rice has absorbed the previous one. You can make it more tasty by adding a little piece of vegetable bouillon cube if necessary. When rice is nearly cooked, add the rest of the shrimps and, when it's done, the saffron; keep stirring. Serve immediately. Buon appetito!

En français:
pour 2
une poignée de crevettes;
1 oignon, 1 carotte, 1/2 branche de celeri;
50 g petits pois (aussi congelés vu la saison);
3 tasses à café de riz;
1/2 verre de vin blanc;
safran

Epluchez les crevettes, rincez et gardez les carapaces; rincez aussi les crevettes et mettez-les dans un bol. Mettez les carapaces dans une casserole avec 1 carotte, 3/4 d'une petite oignon et 1/2 branche de celeri, remplissez avec de l'eau e faite bouillir; rajoutez du gros sel au goût.
Emincez le reste de l'oignon, rechauffez 1 cuillière à soupe d'huile d'olive dans une casserole, mettez-y l'oignon et les petits pois et faite sauter pendant quelques minutes.
Rajouter la moitié des crevettes, continuez à faire sauter. Versez le riz, tostez-le puis versez le vin et remuez jusqu'à sa evaporation. Baissez le feu et rajoutez, toujours en remouant, le bouillon de crevettes à la louche (la louche suivante seulement quand le riz a absorbé la précédente). Si nécessaire, vous pouvez renforcer le goût avec un petit morceau de cube de bouillon de légumes. Vers la fin de cuisson, rajoutez le reste des crevettes puis, à la fin, le safran; remuez bien et servez de suite. Buon appetito!

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