sabato 1 gennaio 2011

I minitiramisù al profumo di cardamomo

Happy New Year!
I thought of this recipe to have a good start, this will provide all necessary energy! It's a slight variation of tiramisu, with a light cardamom flavour, but the cream is the classic one, so you can use it also for the traditional recipe.
For 8 small cups or glasses
250g mascarpone cheese
2 very fresh eggs
80-100g sugar (according to taste)
10 savoiardi (or other crunchy biscuits)
3 coffee cups of espresso
cardamom powder
cocoa

Separate the egg whites from the yolks; whip the egg whites with a whisk until you obtain a VERY firm meringue, not only the whisk has to leave its mark, it has to stand on its own (see picture below). Keep them in the fridge. meanwhile, prepare a 3cups moka of espresso coffee. When it's ready, add 2 teaspoon of sugar and some cardamom powder. Now beat the yolks with the sugar (between 80 and 100g, according to taste) for a few minutes, then add the mascarpone cheese and whip it; you have to obtain a well whipped cream, if you taste it you don't have to feel sugar grains. At this point it can taste slightly too sweet, as you had to add the egg whites which have no sugar in it. Now add the whipped egg whites with a spatula, in circular motion and from top to bottom, you have to get air into the cream while adding the whites.
Cover the bottom of each cup (or small glass) with crunched biscuits and with a sip of coffee; fill the cup with cream, cover it with cellophane or aluminium foil and put the cups in the fridge for at least 5 hours. Right before serving, sparkle with cocoa. Enjoy!


Bonne année 2011! J'ai voulu poster cette recette car elle va nous donner toute l'énergie nécessaire pour bien démarrer la nouvelle année: c'est une petite variation du tiramisu, avec un léger parfum de cardamome, mais la crème est la classique, vous pourrez donc l'utiliser pour la recette traditionnelle.
Pour 8 tasses ou petits verres
250g mascarpone
2 oeufs très frais
80-100g de sucre
10 savoiardi ou autres biscuits
3 tasses à café d'espresso
cardamome en poudre
cacao
Divisez les jaunes des blancs; battez les blancs avec un batteur électrique jusqu'à obtenir une meringue TRES ferme; non seulement les fouets doivent laisser leur marque, la meringue doit se tenir droite (voir photo ci-dessus). Mettez-la dans le frigo. Préparez une moka à 3 tasses d'espresso, puis rajoutez 2 cuillères à the de sucre et du cardamome en poudre. Pour la crème: battez les jaunes avec le sucre pendant quelques minutes, puis rajouter le mascarpone, continuer à monter; vous ne devez pas sentir les grains de sucre. La crème peut sentir légerement trop sucré, car vous devrez y rajouter les blancs n'ont pas de sucre. Rajoutez donc les blancs avec une spatule, avec des mouvements circulaires et du haut au bas, vous devez incorporer de l'air à la crème. Couvrez le fond des tasses avec les biscuits écrasés, puis baignez avec du café et remplissez avec la crème, couvrez avec de l'aluminium ou du cellophane et laissez dans le frigo pendant au moins 5 heures. Juste avant de servir, saupoudrez avec du cacao. Bonne dégustation!

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