sabato 26 febbraio 2011

Galani, Chiacchere, Crostoli... call them as you like, it's Carnival sweets!


Dear friends, long time no post, but we've been preparing for Carnival, which just started today! Weather keeps staying sunny, a bit cold but it's still nice to walk outside and admire the first masks around. I couldn't help posting the recipe of one of the traditional Carnival sweets, galani.
According to the Catholic calendar, Carnival is the last festivity before Lent (period of spiritual and physical abstinence, preparing to Easter, so no meat, fat food etc), no wonder every food involved is usually fried or very sweet. In any case this is a recipe I found in a Giunti edition recipes box, tested by Granny Liviana, and I can assure that if you roll the dough thin enough, the result is worth the professional ones. Give it a try!

220g flour (quantity may vary according to egg's size)
50g sugar
25g melted butter
1 tbsp milk
1 tbsp grappa (necessary, otherwise the taste won't be the same!)
1 egg
1 pinch salt
vegetable oil (peanut, sunflower or corn) for frying
icing sugar

Beat sugar and the egg until you obtain a foamy mousse; add melted butter, milk, salt, grappa and, if you wish, some vanilla flavour. Keep stirring, then add the flour, little by little, kneading by hand.
Put the dough on your work surface and keep kneading, until it makes little bubbles. Now roll the dough as thin as you can and cut your galani in the shape you prefer (traditional ones are long rectangles, cut by a pastry wheel). Fry the galani in deep oil and drain on paper towels. Sprinkle with icing sugar (the ones in the picture were made at granny Liviana's, who prefer plain sugar) and don't try to resist them!




Chers amis, ça fait plus qu'une semaine que je ne poste aucune recette, mais on était en train de se préparer pour la carnaval... qui vient de commencer! Il fait froid mais beau, il est très agréable de se promener et admirer les premières masques. Je ne pouvais donc manquer de poster la recette d'un des friandises traditionnelles de la carnaval, les Galani (nom utilisé à Venise, chaque région d'Italie utilise un nom différent...). Comme la carnaval est la dernière festivité avant le Carême, toute la nourriture liée à la carnaval est en général très gras, mais comment résister aux fritole et galani? Finalement, ce n'est qu'une fois par an... Essayez en tout cas cette recette, si vous roulez la pâte assez fine, le résultat sera digne des professionels.

220g farine de blé (la quantité pourrait varier selon la taille de l'oeuf)
50g sucre
25g beurre fondu
1 cuillère du lait
1 cuillère de grappa (obligatoire, autrement ils n'auront pas le même parfum!)
1 oeuf
1 pincèe de sel
huile pour la friture (cacahouettes, tournesol ou mais)
sucre (glace)

Montez l'oeuf et le sucre jusqu'à quand vous obtiendrez une mousse ferme, rajoutez le beurre, sel, lait et grappa et, si vous voulez, extrait de vanille. Rajoutez la farine, petit à petit, et pétrissez à la main. Transferez la pâte sur la table ou surface de travail, et continuez à pétrir la pâte jusqu'à quand elle aura des bulles. Maintenant, vous pouvez la rouler, aussi fine que vous pouvez, et la couper avec les formes que vous préférez (les traditionnels sont des rectangles coupés avec une rondelle de cuisine). Friez les galani et posez-les sur du papier, puis saupoudrez avec du sucre glace (les galani de la photos ont été préparez chez "nonna Liviana", qui préfère le sucre "normal"). Maintenant, essayez de ne pas les manger!

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