lunedì 14 marzo 2011

trofie with sautéed cod & vegetables



Good afternoon! Did you survive to carnival? Are you still stuffed with frittelle and galani? We're in Lent now, so why not trying this simple pasta recipe, it has everything you need for a complete meal (in Italian we say "piatto unico"), and it's healthy and tasty. Try it!

For 4

200 g fresh cod fillets
1/2 leek
2 carrots
1 zucchini
cognac (or brandy)
a bunch of persil (optional, but good)
320g trofie (or any other fresh and short size pasta)
olive oil

Heat water for pasta. Chop the cod fillets into pieces (not too small, about 2-3cm per side), chop the leek, the persil (aside) as well and grate the other vegetables. Pour a sip of olive oil into a large pan, warm it up and add the vegetables. Stir-fry for a few minutes, then add the cod, add salt according to taste, stir-fry a few seconds then sprinkle with some cognac (or brandy). Evaporate the alcohol in flambé style, then lower the fire, cover with a lid and finish to cook for a few more minutes. Cook the pasta according to instructions, then drain it (always keeping a glass of cooking water, you never know!) and pour it into the pan with the cod & vegetables. Stir-fry a few seconds, add cooking water if necessary and sparkle with chopped persil. Enjoy!


Trofie avec morue & légumes sautés
Bonjour! Vous avez survécu à la carnaval? Vous avez exagéré avec les frittelle et galani? Voici une belle recette, saine et nourrissante, adaptée au Carême... un "piatto unico", comme on dit en italien, où il y a tout ce qu'il faut.

Pour 4
200 g de morue fraiche en filets
1/2 poireau
2 carottes
1 courgette
cognac
320g trofie (ou d'autres pâtes fraîches de petit format)
huile d'olive
persille (facultatif, mais bon)

Rechauffez l'eau pour les pâtes. Coupez la morue en morceaux (environ 3cm de large), tranchez les poireaux, rapez les autres légumes, hachez le persille. Faites chauffer un filet d'huile d'olive dans une poêle assez large, faites sauter les légumes, puis rajoutez la morue, salez, baignez avec du cognac et flambez l'ensemble. Une fois l'alcool evaporé, couvrez avec un couvercle, baissez le feu et terminez la cuisson pendant quelques minutes. Cuisinez les trofie selon les instructions, égouttez-les (toujours en gardant un verre d'eau de cuisson, on ne sait jamais!) et versez-les dans la poêle avec la morue & légumes. Faire sauter quelques secondes, puis rajouter le persille. Bon appétit...

2 commenti:

  1. questa mi ispira proprio!ciao barbara!

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  2. grazie daisy! Inutile dire che sono sempre ammiratissima delle tue creazioni culinarie...

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