martedì 19 luglio 2011

eggplant rissoles (polpette di melanzane)



After what has probably been the hottest week in the year, we're now enjoying some cool breeze and breathing again! Taking a vaporetto is no longer an attempt to life and spending the end of the day at the Lido is really delightful. Yesterday the sea was unusually rough and we experimented high waves - we felt like being in the ocean (well more or less)! In any case, after a day spent between the office, apartments and a few hours at the beach with the kids, it was really great to taste Liviana's eggplant rissoles, whose recipe I'm now sharing with you (and completing the previous recipe for "melanzane al funghetto" with which you used the eggplants' skin). Buon appetito!

For 12 rissoles
2 long eggplants' pulp
1 egg
1 small garlic clove
breadcrumbs
50g grated pecorino cheese
50g grated parmesan cheese
salt
chopped persil
vegetable oil for frying

Chop the eggplants' pulp in dices and steamcook it. Squash it with a fork, drain exceeding water and mix the pulp with the egg, parmesan and pecorino cheese, garlic, salt (just a little) and chopped persil. Add the breadcrumbs little by little, until you obtain a soft mass which you can still work by hand. Take out a tablespoon of dough to make your rissoles, round and flat. Cover them in breadcrumbs, then fry them in a frying pan in hot vegetable oil. When they're golden on both sides, take them out with a skimmer and let them cool in a dish with paper towel. Try to resist for a few minutes, in order to avoid a burning palate, then... eat!

Boulettes d'aubergines

Après celle que je crois de bien pouvoir appeler la semaine la plus chaude de l'année, on se régale avec une bouffée d'air frais, c'est bien aussi de ne pas risquer une syncope à chaque fois qu'on monte dans un vaporetto... la plage du Lido est au mieux et hier la mer montrait des ondes si hautes qu'on se croyait dans l'océan (bon, plus ou moins!). En tout cas, après une journée passée entre le bureau, les appartements et quelques heures à la plage avec les enfants, ça a été un régal de goûter les boulettes d'aubergines de Liviana, dont je vous passe la recette. A noter que cette préparation complète la recette des "melanzane al funghetto" dans laquelle on n'utilisait que la pulpe. Bon appetit!

Pour 12 boulettes
la pulpe de 2 aubergines longues
1 oeuf
1 petit gousse d'ail
chapelure
50g pecorino rapé
50g parmesan sapé
sel
persille haché
huile végétale pour frire

Hachez la pulpe des aubergines en dés et cuisinez-la à la vapeur. Ecrasez-la à l'aide d'une fourchette, éliminez l'eau en excès puis mixez-la avec l'oeuf, les fromages rapés, l'ail, du sel (pas trop) et le persille. Rajoutez la chapelure petit à petit, jusqu'à quand vous obtiendrez une masse souple mais qu'on peut bien travailler avec les mains. Prenez un cuillère à soupe du mélange pour obtenir chaque boulette, ronde et plate. Couvrez-les dans la chapelure, puis friez-les dans une poêle avec de l'huile végétale très chaud. Quand elles sont dorées dans chaque coté, rétirez-les avec un écumoire et posez-les sur une assiette avec du papier de cuisine. Attendez jusqu'à quand elles ne sont plus brûlants, si vous pouvez, et... goûtez!

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