lunedì 10 ottobre 2011

focaccia con le olive


Hi everybody! Venice's at its best these days, the temperature is much closer to what it should be in early October, but the sun is still shining bright! Biennale's theatre festival is starting today, and we're proud to host several of its participants this week. Less entertaining, it's the deadline week to prepare the tourist tax statements and payments, which makes a lot of extra bureaucracy work :-(.
In any case, as we still need to eat, and possibly good food, I thought about preparing a focaccia  with olives, which, if accompanied by raw ham and cheese and vegetables, becomes a complete meal.
I found the recipe on misya.info and found it very nice! So here it is. If you have a kneader, you can simply put all of the ingredients together (except the olives) which makes everything simpler and faster, otherwise, here is the method if you don't have a machine.

350g wheat flour
15g (1/2 cube) yeast
120 ml sparkling water (that's the secret!)
100 ml warm plain water
5 tbsp olive oil
50g olives
ground salt

Pour the flour onto a table and pour warm plain water + sparkling water (room temperature), yeast and 2 tbsp olive oil; work the ingredients then add a teaspoon of salt and work some more until you get a dough ball. Leave to raise for 1 hour, covered in a cloth. Add the olives (whole or in pieces, as you prefer) to the dough and leave some to decorate at the end. Roll the dough (about 1,5cm high) on a baking tray covered with baking paper, brush the surface with olive oil, add the rest of the olives on top and leave to raise some more 30 minutes. Bake at 200°C for about 20 minutes and enjoy!

Focaccia con le olive
Bonjour à tous! On ne pourrait pas être mieux à Venise que maintenant, la temperature se rapproche beaucoup plus à celle qu'on devrait avoir à la mi-Octobre, mais le soleil brille! Cette semaine le Festival du théatre de la Biennale prend son commencement, et on se rejouit d'accueillir beaucoup parmi les participants dans nos appartements. Par contre, beaucoup moins sympathique, c'est la semaine de la présentation des déclarations et paiements de la taxe de séjour, ce qui fait beaucoup de travail dans ces jours-là. Il faut en tout cas manger, et bien si possible! Alors, j'ai pensé de préparer cette fougasse aux olives, qui, accompagnée d'un bon jambon de Parme, fromages et légumes, devient un vrai répas, sympathique et conviviale. J'ai trouvé la recette sur misya.info et je vous la transmets telle quelle, car elle est très valide je trouve.

350g farine de blé
15g (1/2 cube) levure
120 ml eau petillante (voilà le secret!)
100 ml eau plate tiède
5 cuillères huile d'olive
50g olives
gros sel

Versez la farine sur une table et versez-y l'eau tiède, l'eau gazeuse (pas froide), levure et 2 cuillères d'huile d'olive. Travaillez bien les ingredients, puis rajoutez une cuillère à the de sel, travaillez encore jusqu'à quand vous obtiendrez une balle. Laissez lever pendant 1 heure, couvert avec un chiffon. Rajoutez les olives, laissez-en quelques-unes pour décorer à la fin. Roulez la pâte (1,5cm environ d'épaisseur) sur une plaque de cuisson couverte avec du papier de cuisson, rajoutez les dernières olives, brossez avec de l'huile d'olive et cuisinez à 200°C pendant 20 minutes... bonne dégustation!

Nessun commento:

Posta un commento