Easy Italian home-made recipes for our guests in Venice and anybody else who loves cooking!
domenica 10 luglio 2011
spritz veneziano
It's hoooooooooooooooooot today... well, we're in Summer so no wonder about that. This Sunday I'm posting a recipe on demand, requested by our current guest at ponte dei greci apartment: spritz! No cooking in this recipe, so it's actually a "drinking in Venice" one, and I'm not much on the alcohol side, especially with this heat, but spritz is now part of Venetian culture and, most of all, it's good! So here is one of the ways to prepare it, or actually how my husband (native Venetian) prepares it when we have guests. This time I didn't take the picture myself, I hope you'll pardon me!
2/6 prosecco
1/6 aperol (for an orange spritz) or campari (red spritz)
3/6 seltz or sparkling water
1 olive per serving
ice cubes
orange slices to decorate
Not much to add, simply prepare each individual spritz in a tumbler pouring aperol/campari first, then prosecco and end with seltz. Decorate with a big green olive in a stick, an orange slice on the glass and ice-cubes. Buon aperitivo!
Spritz
Qu'est ce qu'il fait chaud aujourd'hui... aujourd'hui, je poste une recette qui m'a été demandée par notre locataire de l'appartement ponte dei greci: le spritz. Donc, pas de cuisine cette fois-ci! Je ne bois pas beaucoup, et je ne suis pas trop alcohol, surtout quand il fait chaud, mais il est vrai que le spritz, apéritif d'origine de Padoue, fait maintenant partie de la culture vénitienne et en plus, c'est bon! Alors, préparez vos tumbler et alla salute! Cette version est celle qui prépare mon mari, vénitien originel, quand on a des invités. La photo n'est pas à moi, j'espère que vous m'en excuserez!
2/6 prosecco
1/6 aperol (pour un spritz orange) or campari (pour un spritz rouge)
3/6 seltz ou eau bien petillante
1 grosse olive pour chacque verre
glaçons
rondelles d'orange pour décorer
Les instructions ne sont pas compliquées: préparez chaque spritz dans un tumbler; versez l'aperol/campari d'abord, puis le prosecco et terminez avec le seltz. Plongez une grosse olive avec un long cure-dent dans chaque verre et décorez avec une rondelle d'orange. Bon apéritif!
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