Easy Italian home-made recipes for our guests in Venice and anybody else who loves cooking!
domenica 16 ottobre 2011
boiled meat and pumpkin croquettes
Now Autumn has come! It's strange as each year we can have exceptionally warm days, extra Summer-like weather, but on the 15th of October... time to turn the heating on, at least in the evening. So I prepared my first stock of the season (brodo con tortellini) and, to finish what was left of boiled (beef) meat, these yummy croquettes. In the pictures, I prepared as a side dish some sautéed chicory and frittata... but here we go with the croquettes.
for 9 croquettes
300g boiled beef meat
300g pumpkin pulp
1/8 of a small onion
50g grated emmenthal cheese
1 egg
breadcrumb
salt
parsley
sunflower or peanut oil for frying
Steam-cook the pumpkin, chopped in dices, for about 15 minutes. Chop the boiled beef in dices as well. Finely slice the onion and parsley. Put all of them in a bowl and add the other ingredients apart the breadcrumbs. Mix with a hand mixer, then stir with a spoon and add the necessary breadcrumbs to obtain a soft but not too sticky dough. Make the croquettes (I usually make them in an oval shape, but you can make them round if you prefer) and cover them with breadcrumbs. Fry in hot vegetable oil, take them out with a skimmer and lay them on a dish with paper towel. Let them cool for some minutes and serve. Enjoy!
Quenelles de viande bouillie et potiron
Bonjour à tous! L'automne est arrivé, enfin. C'est bizarre comme chaque année nous assistons à plusieurs jours de chaleure exceptionnelle, d'été prolongée... mais le 15 octobre, punctuel, c'est bien le temps d'allumer le chauffage, au moins le soir. Donc j'ai préparé mon premier buillon (brodo con tortellini) de la saison, et ces quenelles avec ce qui était resté de la viande. Dans la photo, je les ai servies avec de la chicorée sautée, mais occupons-nous des croquettes!
300g boeuf bouilli
300g pulpe de potiron
1/8 d'une petite oignon
50g emmenthal (ou gruyère) rapé
1 oeuf
chapelure
sel
persille
huile de tournesol ou cacaouhettes pour la friture
Hachez le potiron en dés, cuisinez-le à la vapeur pendant 15 minutes. Hachez la viande, puis l'oignon et le persille. Mettez tous les ingredients sauf la chapelure dans un bol et mixez à l'aide d'un mixeur. Rajoutez assez de chapelure, en remouant avec une cuillère, afin d'obtenir une masse souple mais pas trop collante. Formez les quenelles et couvrez-les avec la chapelure. Friez dans l'huile chaud, rétirez-les à l'aide d'une écumoire, puis posez-les sur une assiette avec du papier et laissez refroidir quelques minutes, servez et dégustez!
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