Easy Italian home-made recipes for our guests in Venice and anybody else who loves cooking!
domenica 9 gennaio 2011
La torta di pane
Hi everybody! I was very inspired today by reading an interesting article on La Repubblica about "Mr and Mrs Green" and their My Zero Waste website (which I added in our favourite blogs list), so I thought about sharing a family recipe to use bread leftovers. I've been baking myself for almost 4 years now and rarely have leftovers, but especially during the holidays or when I have guests I still buy it sometimes so that's how I use it when it gets dry (apart from grating it). The ingredients quantities vary of course according to how much bread you have to use.
300g stale bread
about 700 cc milk
100g brown sugar
1 egg
30g melted butter
grated orange peel
raisins
2 apples
50 g crushed almonds or any other dried fruits
cinnamon
Chop the bread into pieces and put them in a bowl, pour the milk on it, cover and leave it for at least half an hour. Add the sugar and mix with a hand blender; the mixture should be nearly liquid. Now add the egg and melted butter, stir well and eventually add raisins, the grated orange peel, the almonds and the apple (sliced into thin slices). Pre-heat the oven at 160°C; butter a baking tray. Pour the mixture into it and sparkle with brown sugar and cinnamon. Bake for about 40-45 minutes until it gets soft but not too dry. Enjoy!
Bonjour, j'ai été inspirée ce matin par la lecture de cet article sur La Repubblica concernant Mr et Mme Green et leur site My Zero Waste (que j'ai rajouté à la liste de nos blogs favoris) et j'ai décidé de poster la recette de ma famille pour utiliser les restes de pain. Or, ça fait environ 4 ans que je fais le pain maison, mais ça m'arrive de temps en temps, surtout pendant les vacances ou si j'ai des invités, d'en acheter, voici donc ce que je fais si je ne l'utilise pas tout. Les quantités des ingrédients changent naturellement selon le poids du pain que vous avez chez vous.
300 g de pain rassis
600-700cc de lait
100g de sucre de canne
1 oeuf
30g de beurre fondu
2 pommes
raisins secs
écorce d'orange rapée
50 g amandes hachées (ou d'autres fruits secs)
cannelle
Coupez le pain en morceaux et mettez-les dans un bol; versez-y le lait, couvrez et laissez reposer pendant au moins une démi-heure. Pré-chauffez le four à 160°C. Rajoutez le sucre au mélange (qui doit être quasiment liquide) et mélangez à l'aide d'un mixeur à main. Rajoutez l'oeuf et le beurre fondu et remuez. Rajoutez en fin les raisins, les amandes, les pommes hachées en fines tranches, l'écorce d'orange. Graissez le moule et versez-y le mélange; saupoudrez avec du sucre de canne et de la cannelle et cuisinez pendant environs 40-45 minutes. Il doit devenir tendre et pas trop sec. Voilà!
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Thanks for the mention of our site and for sharing such a lovely sounding recipe. Bread is often something we have left - fortunately I can feed it to the birds, but it's better for human consumption. I'll try this one out - thank you!
RispondiEliminaMrs Green @myzerowaste.com