mercoledì 19 gennaio 2011

super-speedy spaghetti with smoked tuna

Hi everybody, cold weather came back visiting us, it seems like it's going to snow again in the next days... so I thought of a super easy and speedy recipe of spaghetti with smoked tuna and tomatoes, just to think in advance and dream of Summer. By the way, if you don't know where to buy smoked fish, there's a very nice shop @Rialto market which now has new management, specialized in cod, other smoked/preserved fish and fish delikatessen. It's in the middle of the "indoor" area, check it out!

For 2
8 gencala tomatoes (similar to cherry tomatoes in size, but oblong in shape)
1/4 onion
60g smoked tuna
breadcrumbs
persil
olive oil
160g spaghetti

Boil water for pasta in a pot. Cut the tomatoes into quarters. Finely chop the onion, smoked tuna and persil; heat a little olive oil in a frying pan then add the chopped tuna+onion+persil and a pinch of breadcrumbs. Stir-fry for a few minutes then add the tomatoes; stir-fry a little more, then lower the fire and cover with a lid, let it cook for a few minutes (tomatoes shouldn't be fully cooked). Add salt if necessary but be careful as smoked tuna is very tasty. Meanwhile, cook the spaghetti and drain them when ready (keep a glass of cooking water). Now add the spaghetti to the tuna sauce in the pan, stir well (and add a little pasta water if the whole is too dry), ready for lunch!

Chers amis, le froid est revenu nous voir et de la neige est annoncée pour les prochains jours... j'ai donc pensé à cette recette super facile et rapide à préparer, avec du thon fumé et tomates, pour penser en avance à l'été... d'ailleurs, je vous signale un nouvel marchand specialisé en poissons fumés et conservés, qui a une nouvelle gestion depuis la fin du 2010. Il se trouve au marché de Rialto, parmi les commerces à l'intérieur, et il a des très bons produits. Donc pour la recette:

Pour 2
8 tomates gencala (un peu comme les tomates cerise, mais plus allongés)
60 g thon fumé
1/8 oignon
persille
pain rapé
160g spaghetti
huile d'olive

Faire bouillir l'eau pour les spaghetti. Entre-temps, couper les tomates en quarts, couper très finement l'oignon, le persille et le thon. Faire chauffer un filet d'huile d'olive dans une poêle, puis rajouter le thon+oignon+persille hachés et une pincée de pain rapé; faire sauter pendant quelques minutes puis rajouter les tomates. Faire sauter encore quelques minutes, puis couvrez avec un couvercle et baissez le feu. Salez selon votre gout, mais faites attention car le thon fumé est assez savoureux. Faites cuisiner pendant quelques minutes (les tomates ne doivent pas être totalement cuisinés). Cuisinez les spaghetti puis égouttez-les (en gardant un verre d'eau de cuisson à part). Versez les spaghetti dans la poêle, remuez bien et rajoutez de l'eau de cuisson si l'ensemble est trop sec. C'est pret!

2 commenti:

  1. il tonno affumicato l'ho mangiato di rado..provero' questa ricetta, mi ispira molto!
    buon lavoro,un'abbraccio.de

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  2. grazie cara, fammi sapere! In più è di una rapidità e facilità estrema (è una delle "creazioni" di quando devo preparare un pranzo in rapidità con quello che ho in casa...). Buon trasloco!

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