mercoledì 9 febbraio 2011

cappuccino cake


Dear friends, I wanted to share today a recipe I sort of invented yesterday afternoon, while Venice was covered in fog... vanished completely in one day, today the sun is shining again and we're all thinking of coming Spring! In any case, the result was a plum cake with a nice cappuccino flavour, which gave me the idea for the name. Here it is.

2 eggs
1 tbsp honey
100g sugar
3 tbsp plain yoghourt
1 coffe-cup of barley's coffee
50g melted butter
5 tbsp white flour (more or less)
5 tbsp chestnut flour (more or less)
2 teasp baking powder
granulated sugar

Pre-heat the oven at 175°C. Beat the eggs with the sugar and honey; add barley coffee (you can prepare it exactly like ordinary coffee, in a moka) and the yoghourt and keep beating until you obtain a foamy cream. Now add the baking powder and alternate the 2 flours, spoon by spoon, and the melted butter. The final dough should be creamy, looking like a firm mousse. Butter a plum cake mold and pour the dough, level it well and sparkle with granulated sugar. Bake for about 35 minutes (do the "toothpick test" before taking it out: stick the toothpick in the center of the cake, if it's clean when you take it out, the cake is ready). Good for tea-time and breakfast!


Chers amis, j'ai pensé à cette recette hier après-midi, pendant que Venise était complètement immergée dans le bruyard... toute partie en tout cas, aujourd'hui le soleil brille à nouveau et il nous fait penser au printemps qui approche. En tout cas, le gâteau que j'ai fait avait enfin un doux parfum de cappuccino, d'où j'ai donc pris le nom.
2 oeufs
100g sucre
3 cuillères à soupe de yaourth
1 tasse à café de café d'orge (en France, on utilise plutôt de la chicorée, ça ira même si elle est un peu plus amère)
5 cuillères de farine de blé (environ)
5 cuillères de farine de châtaignes (environ)
2 cuillères à the de levure
50g beurre fondu
sucre granulé

Pré-chauffez le four à 175°C. Battez les oeufs avec le sucre et le miel, puis rajoutez le café et le yaourth, jusqu'à obtenir une masse mousseuse. Maintenant rajoutez la levure, puis les 2 farines (alternées cuillère par cuillère) alternées avec le beurre. La pâte finale doit avoir la texture d'une mousse ferme. Graissez un moule à cake, puis versez-y la pâte, secouez pour le mettre à niveau puis saupoudrez avec le sucre granulé. Cuisinez pendant 35 minutes environ (faites le test du cure dents avant de le sortir: plongez un cure-dents dans le gâteau, s'il est propre quand vous le sortez, le gâteau est prêt). Bon pour 4h ou le petit-déjeuner!

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