giovedì 23 dicembre 2010

I frollini di Natale

Seems like we're going to have a wet Christmas... Acqua alta announced for tomorrow night, which made anticipate the Midnight Mass to 10pm... bring your boots with you if you're coming tomorrow!
And now, a simple recipe for shortbread cookies, with my best wishes to you all for a MERRY CHRISTMAS AND HAPPY 2011!

120g 00 wheat flour
80g whole wheat flour
120g butter
80g sugar
1 egg

Pour the flours in a bowl, add the sugar, butter in pieces and the egg; work energically by hand all of the ingredients until you obtain a round ball. Cover it with cellophane film and put it in the fridge for at least 40 minutes. Take the dough out and roll it out (about 1cm thick) with a rolling pin, then cut your biscuits with the shapes (by the way, apart from Ratti shop at Rialto there's a very nice shop for cooking utensils, selling also silicone moulds and many other accessories at San Stae-Santa Croce district, just beside San Stae ice-cream shop) or with a glass. Put the biscuits on a baking paper and bake for about 10 minutes at 175°C. Let them cool and sprinkle with sugar. Keep them in a tin box and again MERRY CHRISTMAS!


On va passer un Noël humide cette année, ils ont annoncé de l'acqua alta pour la nuit du 24, ce qui a fait anticiper la Messe de minuit à 22h00... emmenez vos bottes si vous prévoyez d'arriver demain! Pour ce soir, une autre soirée avec l'haute marée, je voudrais vous poster une recette toute simple de sablés et en profiter pour vous souhaiter un JOYEUX NOEL ET UN SUPERBE 2011!

120g farine de blé 00
80g farine intégrale
100g beurre
80g sucre
1 oeuf

Verser les farines, le sucre, le beurre en morceaux et l'oeuf dans une terrine, mélanger vigoureusement à la main tous les ingrédients afin d'obtenir une boule. Couvrez-la avec du cellophane et laissez-la dans le frigo pendant au moins 40 minutes. Sortez la pâte et roulez-la avec un rouleau à pâtisserie (environ 1cm d'épaisseur), coupez vos biscuits avec des formes (d'ailleurs, àpart le magasin Ratti à Rialto il y a une belle boutique d'accéssoires de cuisine et pâtisserie à San Stae-Santa Croce, à coté du marchand de glâces San Stae) ou avec l'aide d'un verre. Posez-les sur une feuille de papier sulfurisé et cuisinez au four à 175°C pendant environ 10 minutes. Laissez-les refroidir et saupoudrez avec du sucre. Gardez les sablés dans une boite d'aluminium et encore UN JOYEUX NOEL A VOUS TOUS!

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