mercoledì 8 dicembre 2010

Il polpettone dell'acqua pazza

Dear friends, weather in Venice doesn't give us respite, it seems that it's going to rain at least until Thursday... which gave me the idea to post a recipe for a tasty and rich meatloaf I once saw at Acqua Pazza restaurant, in campo Sant'Angelo. I wrote "saw" it not "tasted", in fact we were having a wonderful meal there, celebrating a friend's birthday, but when the cook showed up with this mouthwatering meatloaf I was so full with mozzarelle in carrozza and seafood that I couldn't even try tasting it... but it seemed really yummy, so I tried to reproduce it. I have no idea if it tastes the same, and I actually think it's not a dish they regularly have in their menu, but in any case the result I had at home was satisfying, also for my guests. it's not exactly light cooking, but it's probably the best time to taste it, as it's so cold and wet outside! So here it is:
for 6
700 g minced beef
2 eggs
1 bunch broccoli
40 g raw ham
1 small onion
4 tbsp plain yogourth
about 100g grated parmesan cheese (or any other tasty cheese)
1 pinch breadcrumbs
cinnamon
grated nutmeg
olive oil and red dessert wine

Mix the ham and 1/2 onion in a blender. Steam-cook the broccoli. Mix the minced beef, 2 eggs, yogourt and half of the grated cheese in a bowl with a fork. Add the ham and onion mixture, a dash of cinnamon and grated nutmeg and a pinch of breadcrumbs if the mixture is too wet and sticky.
When the broccoli are cooked, mix them coarsely in a blender with the rest of the parmesan cheese, 1/2 onion, 1 tbsp olive oil and salt according to taste. Let it cool.


Now take a large foil of baking paper, pour the meat blend on it and press it by hand until you obtain a rectangle of about 1-1,5cm height.
Pour the broccoli blend on it to form another, smaller rectangle. Don't forget to leave an edge, in order to be able to close the meatloaf. You can also add an extra pinch og grated cheese in the center.
It's now time to close the meatloaf, with the help of baking paper. Close the 2 edges with kitchen string, and give a couple of turns of string within the meatloaf's length, to prevent its opening. You will obtain a kind of long candy. Transfer it in a baking pan, cover the bottom with a little olive oil and wine.
Cook in the oven at 180°C for half an hour, add a little wine and oil if the sauce is consumed, then cover it with an aluminium foil and cook it for another half an hour.
A bit long to prepare but worth it! I served it with mashed potatoes, but you can of course choose your side-dish!

Chers amis, le temps à Venise ne nous donne pas d'espoir, au moins jusqu'à jeudi, j'ai donc pensé de poster cette recette d'un pain de viande savoureux et copieux, que j'ai vu au restaurant l'Acqua Pazza en campo Sant'Angelo. Je l'ai vu et pas mangé, car on était en pleine dégustation de mozzarelle in carrozza et fruits de mer pendant l'anniversaire d'un ami, et quand le chef s'est présenté avec cet appétissant pain de viande j'étais tellement pleine que je n'ai même pas pu l'essayer... pourtant il avait l'air tellement bon que j'ai voulu essayer de le préparer chez moi. Je ne peux donc pas vous dire s'il a le même gout, et je crois que c'est un plat qu'ils ne préparent pas régulièrement dans leur ménu, mais le résultat que j'ai obtenu était très bon, et mes invités en ont été satisfaits.

Pour 6
700g boeuf haché
2 oeufs
40g jambon cru
1 petite oignon
1 bouquet de brocoli
4 cuillières à soupe de yaourt nature
env 100g de parmesan rapé (ou autre fromage savoureux)
1 pincée de chapelure
cannelle et muscade
huile d'olive et vin rouge de dessert

Mixez dans un mélangeur le jambon et 1/2 oignon; cuisez les brocolis à la vapeur. Mélangez la viande, oeufs, yaourt, moitié parmesan rapé avec une fourchette dans un bol; rajoutez-y le mélange de jambon et oignon, une pincée de cannelle et muscade et la chapelure si le tout est trop humide ou trop collant.
Mixez grossièrement les brocolis avec le reste du parmesan, 1/2 oignon, 1 cuillière de huile d'olive, et un peu de sel. Laissez-les rafraichir.
Prenez une feuille de papier sulfurisé, versez-y le melange de viande, pressez-le avec les main afin d'obtenir un rectangle d'environ 1-1,5cm d'épaisseur.
Versez-y le mélange de brocolis afin d'obtenir au dessus un rectangle plus petit. Si vous voulez, vous pourrez rajouter un pincée extra de fromage rapé au centre.

Maintenant fermez le pain de viande avec l'aide du papier sulfurisé, fermez les extrémités avec de la ficelle de cuisine, afin d'obtenir un grand bonbon. Donnez un coup de ficelle aussi dans la longueur du pain de viande, pourqu'il ne s'ouvre pas pendant la cuisson.
Une fois fermé, mettez-le dans un plat allant au four et couvrez le fond avec un filet d'huile d'olive et de vin. Cuisiner pendant une démi-heure à 180°C et rajouter du vin et d'huile de temps en temps si le fond de cuisson est consommé; terminez la cuisson avec une autre démi-heure en couvrant le plat avec une feuille d'aluminium.
Un peu long à préparer mais ça vaut la peine! J'ai l'ai servi avec de la mousse de pommes de terre.

Nessun commento:

Posta un commento