lunedì 13 dicembre 2010

le capesante gratinate


Sun has eventually come back, and it's a pleasure again to walk around Rialto's stalls and choose what to cook! My Saturday choice (sorry I couldn't post until today!) went to scallops, which I prepared in an easy and quick recipe. You can easily find fresh scallops at Rialto fish market, they're not too expensive as you can have 6 for about 6€, and with 3 scallops each you have quite a copious and tasty appetizer.

For 2-3
6 scallops
a small bunch of persil
3 small sage leaves
breadcrumbs
olive oil
about 30g grated parmesan cheese
1/2 garlic clove
a small piece of onion (1/8 of a small one)
cognac

Pre-heat the oven to 200°C. Put persil, sage, parmesan cheese, onion and garlic in a blender and mix for a few seconds; add breadcrumbs, a drizzle of olive oil  and mix with a wooden spoon in order to obtain a creamy mixture. Sparkle with cognac according to taste. Take a baking tin, put a foil of baking paper and put the scallops (as they are, with their shell) one close to the other. Cover each mollusk with the mixture and bake for about 15-20 minutes. That's done, already, nothing else to do! Try them and let me know.

Bonjour, le soleil est enfin revenu nous voir, et je me prends à nouveau le plaisir de me promener parmi les étales de Rialto pour choisir les ingrédients. Ce samedi (désolée je n'ai pas pu poster avant!) j'ai choisi les coquilles Saint-Jacques, délicieux, faciles à préparer et pas chères (j'en ai acheté 6 pour 6€). Voici comment je les ai préparées:
Pour 2-3
6 coquilles Saint-Jacques
persil
3 petites feuilles de sauge
env 30g de parmesan rapé
1/2 gousse d'ail
1/8 d'une petite oignon
chapelure
huile d'olive
cognac
Pre-chauffez le four à 200°C. Mettez le persil, sauge, ail, oignon et parmesan dans un mixer et mélanger pendant quelques seconds. Rajoutez la chapelure, mixez à l'aide d'un cuillère en bois et rajoutez un filet d'huile d'olive afin d'obtenir un mélange cremeux. Givrer avec du cognac.
Maintenant, prenez une plaque de cuisson, couvrez-la avec une feuille de papier sulfurisé, mettez-y le coquilles Saint-Jacques; couvrez chaque mollusque avec le mèlange et cuire au four pendant 15-20 minutes. Essayez-les!

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