Easy Italian home-made recipes for our guests in Venice and anybody else who loves cooking!
giovedì 17 marzo 2011
Italian classic #1: pizza alla campofranco
Good morning! As today is a national holiday (150th anniversary of unification of Italy), our office is closed as well, and I thought of a deeply classic Italian recipe: pizza alla campofranco. I found the recipe on the internet, on http://www.mangiarebene.com/ website, and adjusted it to my own version (as usual!). It takes longer to make than a usual pizza, so it's ideal for a holiday. my kids love it, and it's also good the day after (if there is some left!). We'll go out later and I'll take pictures around to see the celebrations in town, I'll post them later on our facebook page. So as for the cooking, here it goes:
250g wheat flour
50g durum wheat semolina
50g whole wheat flour
130g butter (room temperature)
2 eggs (room temperature - very important)
40cc warm milk
1 teaspoon salt, 1 teaspoon sugar
30g yeast
4 tomatoes
1/4 onion
olive oil
100g ham
1 1/2 mozzarellas
1 spoon grated Parmesan cheese
some leaves of basil
For the dough: put the flours all together in a bowl, add the crumbled yeast, butter in pieces, salt, sugar, eggs and work the whole for several minutes, then add the milk and keep on working the dough until you obtain a soft ball. If you have a kneading machine, that will do fine. Keep it to raise in a warm place, covered in a cloth, until the dough doubles in volume. It may take up to 2 hours.
Meanwhile, slice the onion and stir-fry it in a little olive oil. Add the tomatoes cut in pieces, adjust with salt, keep stir-frying and leave it to cook in low fire, covered in a lid, for 30-45 minutes, stirring from time to time. When it's cooked, mix it with a hand-blender directly in the pot and, if necessary, keep cooking it a few minutes if the sauce is too liquid.
Slice the mozzarella and keep it aside so that it looses its liquid. It's very important that all of the filling ingredients don't leave any liquid during the baking. Gently was the basil leaves and dry them with a cloth.
Now take the dough, work it by hand to deflate it and divide it into 2 parts, one sligthly bigger than the other. Roll the bigger one and cover the bottom and part of the edges of a 24cm diameter baking tin (previously buttered). It's now time to pre-heat the oven (180°C).
The filling! Cover the pizza with ham slices, half of the sliced mozzarella, tomato sauce, basil leaves, the rest of the mozzarella and grated Parmesan. then take the 2nd part of the dough, roll it as well and cover the pizza. Pinch the top and edges carefully, in order not to leaves holes or cracks the filling could run out from.
Cover the baking tin with a cloth and leave it to raise until the oven gets to the temperature, then bake for about 20 minutes, until the top is nicely golden. Buon appetito e buona festa dell'unità d'Italia!
Recette classique italienne n.1 - pizza alla campofranco
Bonjour à tous! Aujourd'hui c'est le 150ème anniversaire de l'unification de l'Italie, et c'est une fête nationale, j'ai alors pensé à cette recette traditionelle, une super-pizza farcie, classique de la cuisine napolitaine. C'est plus longue à préparer qu'une pizza "ordinaire", donc c'est bien pour une journée de fête! J'ai trouvé la recette sur le site http://www.mangiarebene.com/ et je l'ai changé à ma façon (comme d'habitude!). Je vais sortir d'ici peu pour voir ce qui se passe en ville et je vous posterai les photos plus tard sur notre page facebook. Pour la recette, la voici:
250g farine de blé
50g semoule
50g farine de blé intégrale
130g beurre (temperature ambiante)
2 oeufs (temperature ambiante - très important)
40cc lait tiède
1 petit cuillère de salt, 1 de sucre
30g levure
4 tomates
1/4 oignon
huile d'olive
100g jambon en chiffonade
1 1/2 mozzarellas
1 cuillère de parmesan rapé
quelques feuilles de basilic
Versez les farines dans un bol, rajoutes le beurre en morceaux, les oeufs, sel, sucre et levure émietté, mélangez le tout énergiquement, puis rajouter le lait et mélanger bien pendant plusieurs minutes, jusqu'à quand vous obtiendrez une boule. Si vous avez un mélangeur avec crochets batteurs, ça ira parfaitement. Laissez lever jusqu'à quand la pâte double son volume (ça pourrait prendre jusqu'à 2h), couverte avec un chiffon. Entre-temps, hachez l'oignon et coupez les tomates en morceaux. Faites-les sauter dans un filet d'huile d'olive, salez puis couvrez en baissant le feu et laissez cuire pendant 30-45 minutes. Mixez directement dans la casserole et laissez cuire encore à feu doux si la sauce est trop liquide.
Coupez les mozzarelles en tranches fines et laissez-les perdre leur liquide. Il est important que tous les ingrédients ne perdent pas de liquide pendant la cuisson de la pizza. Lavez les feuilles de basilic et sechez-les à l'aide d'un chiffon.
Maintenant prenez la pâte, travaillez-la avec les mains pour la dégonfler et coupez-la en 2 parties, une légèrement plus grande que l'autre. Roulez la plus grande et couvrez le fond et partie des bords d'un moule de 24cm de diamètre (précédemment graissé). C'est maintenant l'heure de chauffer le four à 180°C.
On remplit! Couvrez le fond de la pizza avec moitié de la mozzarella, les tranches de jambon, la sauce tomate, feuilles de basilic, le reste de la mozzarella et le parmesan rapé. Puis roulez la deuxième partie de la pâte et couvrez la pizza. Faites attention à bien pincer les bords, afin de ne pas laisser des fissures d'où le remplissage pourrait sortir.
Couvrez avec un chiffon et laisser lever jusqu'à quand le four atteint la temperature, puis mettez au four et cuisinez pendant environs 20 minutes, jusqu'à quand la pizza est bien dorée. Servez chaud, je vous souhaite un très bon appetit et une belle fête d'unification de l'Italie!
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