domenica 20 marzo 2011

Lazy Sunday lunch: tuna & pumpkin ragout


Good afternoon! Sun is shining here in Venice, flowers are blossoming, I daresay Spring is actually coming! On schedule today, after a nice visit to the Lino Tagliapietra expo at Istituto Veneto di Scienze Lettere e Arti (campo Santo Stefano) - beautiful vases and works of art by one of the most important and still living Glass Masters - theatre show at Teatro Goldoni,  4pm, for The Ugly Duckling. Which gives a short time to think for lunch! So here is a super-easy recipe, which can nearly cook by itself, and leave you the time to relax and enjoy your Sunday.

For 4
320g pasta
A 160 g tin tuna in olive oil
1 tin canned tomatoes
100g chopped pumpkin (yes, the ready sliced one you find @Rialto Market!)
1/4 onion
olive oil

Slice the onion and drain the tuna from its oil and preserving liquid. Warm a little olive oil in a pot and stiry-fry the onion, tuna and pumpkin for a few minutes. Add the canned tomatoes, salt (not too much, tuna is very tasty) and when the sauce is boiling, lower the heat, cover with a lid and let it cook for about 45 minutes. The sauce is ready when the pumpkin melts under the fork and the sauce is creamy, not liquid. That's it! You can use this "ragout" to season your pasta, just remember to stir from time to time when cooking.

Déjeuner pour un dimanche paresseux (ou trop chargé!): ragoût de thon et potiron
Bonne dimanche à tous! Le soleil brille aujourd'hui sur Venise, les premiers fleurs sont en train de fleurir, on dirait que c'est le Printemps! Au programme d'aujourd'hui, une belle visite à l'expo de Lino Tagliapietra à l'Istituto Veneto di Scienze Lettere e Arti (campo Santo Stefano), où vous pourrez admirer des superbes vases et oeuvres en verre par un des maîtres de verre le plus importants du XXème siècle, puis cet après-midi spectacle au Teatro Goldoni avec  Le Vilain Petit Canard.
Alors, pas trop de temps pour penser au déjeuner! Voici une sauce qui peut presque se cuisiner toute seule, pour ne pas se stresser en pensant au repas du dimanche.

Pour 4
320g pâtes
1 boîte de 160g de thon en conserve (à l'huile d'olive)
100g potiron en morceaux (oui, celle que j'achète toujours au Marché de Rialto!)
1 1 boîte de tomates pelées
1/4 oignon
huile d'olive

Egouttez le thon, hachez l'oignon. Faites-les sauter dans une casserole pendant quelques minutes avec le potiron dans un filet d'huile d'olive. Rajoutez les tomates, salez si nécessaire (le thon étant assez savoureux) puis, quand il bout, baissez le feu, couvrez avec un couvercle et laissez cuisiner pendant 30-45 minutes (passez rémouer de temps en temps). La sauce est prête quand le potiron se fond sous la forchette et l'ensemble est onctueux et pas liquide. Voilà! Vous pouvez maintenant y assaisoner vos  pâtes, bon appetit!

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