giovedì 17 marzo 2011

Italian classic #2: panna cotta tricolore


I couldn't end this day without a tricolor recipe, so here is this classic Italian dessert, panna cotta, covered with 2 fruit toppings for this sweet and 3d flag!

For panna cotta:
500ml freash cream
100g sugar (quantity may vary according to taste)
2 tbsp plain yoghourt (my personal touch)
1 packing "isinglass" (gelatine sheets)

For toppings:
300g strawberries
4 kiwis
120 g sugar (same hint as for panna cotta)

Pour the cream, yoghourt and sugar in a pot, stir well and cook on low heat (it doesn't have to boil!), always stirring. Meanwhile, soak the gelatine in cold water for a few minutes. Turn off the fire, squeeze the gelatine and add it to the cream, always stirring. Pour the mixture into a mould and let it cool (at least 1h at room temperature, then at least 2 hrs in the fridge, the more the better).
Mix separately the kiwis and strawberries with some sugar, in order to obtain the 2 toppings. Once the panna cotta is well refrigerated, you can remove it from the mold and pour the toppings on the 2 sides. W l'Italia!

Classique italien n.2 - panna cotta tricolore
Chers amis, je n'ai pas pu éviter de poster un recette tricolore... alors voici cette panna cotta, un des desserts italiens les plus connus, avec 2 coulis de fruits pour la rendre un drapeau 3d et gourmand!

Pour la panna cotta
500ml crème de lait, fraiche
100g sucre (la quantité peut varier selon votre goût)
2 cuillères de yaourth (ça, c'est ma touche personnelle)
1 sachet de "ichtyocolle" (gélatine en feuilles)

Pour les coulis
300g fraises
4 kiwis
120g sucre (là aussi, vous pouvez varier la quantité)

Versez la crème de lait, sucre et yaourth dans une casserole, mettez au feu doux tout en remouant le mélange (il ne doit pas bouillir!). Entre-temps, plongez la gelatine dans de l'eau froide pendant quelques minutes. Enlevez la crème du feu, pressez la gélatine et rajoutez-la à la crème, mélangez bien. Versez la panna cotta dans un moule et laissez-la refroidir au moins 1 h avant de la passer au réfrigérateur (au moins 2 h).
Entre-temps, mixez séparément les fraises et kiwis avec du sucre, afin d'obtenir les 2 coulis.
Démoulez la panna cotta et versez les 2 coulis sur les 2 cotés. W l'Italia!

Nessun commento:

Posta un commento