Easy Italian home-made recipes for our guests in Venice and anybody else who loves cooking!
mercoledì 20 aprile 2011
Artichoke bottoms - the classic way
Good evening! We're right in the perfect time of year to buy artichoke bottoms, nicely sliced directly @Rialto Market, so here's the classic way to prepare it. They cost 5€ for 10, but if you think that there's no waste and no work to do except for cooking them, I think they're worth the price. So here is the recipe I learned from granny Liviana, native Venitian, in my slightly personal version.
10 artichoke bottoms
1 clove garlic
1 bunch persil
olive oil
vegetable stock
salt, brown sugar
Finely chop garlic and persil. Warm a sip of olive oil in a large pan. Add the garlic and persil mix and let it stir-fry (without burning it of course!), then add the artichoke bottoms. Stir-fry for a few more minutes on both sides, then lower the fire, add some vegetable stock (to cover the bottom of the pan), add salt, cover with a lid and let it cook for about 30 minutes (the necessary time for the artichoke bottoms to get soft). Taste the stew from time to time, and if it gets too bitter, you can add a coffee-spoon of brown sugar. Check also that there's always enough liquid covering the bottom of the pan. At the end of the cooking, sparkle with fresh chopped persil and serve. Enjoy!
Les fonds d'artichaut façon classique
Bonsoir! On est en pleine saison pour les artichauts, alors pourquoi ne pas profiter des fonds, merveilleusement nettoyés et tranchés au Marché de Rialto, ils sont en vente à 5€ les 10, mais si vous pensez qu'il n'y a pas de déchets et qu'il ne faut rien faire d'autre que les cuisiner, je crois que ça vaut bien le prix... alors voici la recette que j'ai appris par mamie Liviana, vénitienne doc (et bien evidemment adaptée à ma manière).
10 fonds d'artichauts
1 gousse d'ail
persille
huile d'olive
bouillon végétale
sel et sucre de canne
Hachez finement l'ail avec le persille. Rechauffez un filet d'huile d'olive dans une large poêle, puis rajoutez le mix d'ail et persille et faites-le sauter (sans le brûler bien sûr!). Rajoutez maintenant les fonds d'artichaut, faites-les sauter quelques minutes sur les 2 cotés, puis baissez le feu, couvrez le fond de la poêle avec dui buillon, salez, couvrez avec un couvercle et laisser cuisiner pendant environ 30 minutes, en tout cas le temps nécessaire pour que les fonds deviennent tendres. Goûtez la sauce de temps en temps, si elle vous paraît trop amère, vous pouvez rajouter une cuillère à café de sucre de canne. Veillez à ce qu'il y ait toujours du liquide en cuisson. A la fin de la cuisson, rajoutez du persille haché frais et servez. Bonne dégustation!
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