Easy Italian home-made recipes for our guests in Venice and anybody else who loves cooking!
sabato 9 aprile 2011
My strawberry crunchy tatin
Good afternoon! What's this crunchy (I previously used the word crumble, but probably "crunchy" is more appropriate unless you break the tart when you reverse it!) tatin? First of all, for all pastry purists, this is NOT a traditional tatin; I named it like this as I used the tatin's kind of cooking, but it's more like a tart; you'll see anyway, it's not bad at all!
For pastry
120g wheat flour
80g whole wheat flour
100g sugar
100g butter
1 egg
for filling
500g strawberries
3 tbsp cane sugar
10g butter
lemon juice
brandy
Pour the flours, egg, sugar and butter (cut in pieces) in a bowl and quicly knead by hand until you obtain a ball. Cover it with a film and keep it in the fridge for about 1h. Meanwhile, gently wash the strawberries and slice them (about 1cm thick). Melt the butter in a large pan, add the strawberries, sugar and some drops of lemon juice; stir-fry for a minute, then sparkle with brandy and make it flambé. Make sure that all of the alcohol evaporates, then turn off the fire and cover the pan with a lid. When the dough is ready, roll it out with a rolling pin; pre-heat the oven at 175°C. Take a 24cm diameter tart mold, cover it (bottom and edges) with baking paper, the lay the strawberries and its sauce on the bottom in order to cover the whole surface. Now put the dough over the strawberries, cover them completely and gently riddle it with a fork. Bake for about 35 minutes, then (this is the most difficult part!) take the tart out of the mold with its paper, lift the tart and reverse it on a dish, then put the paper back into the mold and gently lay again the reversed tart (so now it's a tatin!). Put the tatin back into the oven and bake it for another 5 minutes, just the necessary time to dry the strawberries, and take it out of the oven. Serve it warm, possibly with whipped cream or a custard!
Ma tatin croustillante aux fraises
Bonjour mes chers amis français, veuillez m'excuser si je me permets d'utiliser le mot "tatin" alorsque il ne s'agit pas d'une vraie tatin... disons que c'est un mixte entre une tarte et une tatin, mais vous verrez, ce n'est pas mal du tout!
Pour la pâte sablée
120g farine de blé
80g farine de blé intégrale
100g sucre
100g beurre en morceaux
1 oeuf
Pour la farce
500g fraises
3 cuillères de sucre de canne
jus de citron
brandy ou cognac
10g beurre
Versez les farines, le sucre, le beurre en morceaux et l'oeuf dans une terrine et pétrissez rapidemen à la main, jusqu'à quand vous obtiendrez une balle. Couvrez-la avec du cellophane et laissez-la réposer au frigo pendant 1h.
Entre-temps, lavez les fraises et coupez-les en tranches (1cm d'épaisseur). Faites fondre le beurre dans une poêle, puis versez-y les fraises, les 3 cuillères de sucre, pressez-y dessous un mi-citron, faites sauter pendant quelques secondes puis arrosez avec du cognac ou brandy et flambez le tout. Quand l'alcool a évaporé, couvrez avec un couvercle et enlevez du feu.
Pré-chauffez le four à 175°C. Couvrez un moule à tarte (fond et bords) avec du papier de cuisson, puis étalez la pâte, pas trop finement. Mettez les fraises et leur sauce sur le fond du moule, afin de couvrir toute la surface, puis couvrez le tout avec la pâte étalée. Faites des petits trous sur la pâte avec une fourchette, puis mettez au four pendant 35 minutes environ. Maintenant, la partie la plus difficile! Soulevez la tarte à l'aide du papier, posez-y une assiette dessus, puis renversez-la et retirez doucement le papier, que vous devrez poser à nouveau sur le fond du moule. Faites-y glisser la tarte renversée et remettez au four pendant 5 minutes, le temps que la sauce prenne.
Vous pouvez maintenant la retirer du four, servir tiède (mieux avec de la chantilly ou crème anglaise) et... déguster!
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