martedì 10 maggio 2011

Fried mullet fillets


Lucky day today! Grandpa Gianni brought us some freshly fished, boned and sliced mullet fillets -he said he has a new filletting technique, I'll let you know as soon as he reveals the secret... in any case, if you don't have the luck to have a personal Grandpa Gianni, you can still head to Rialto Market, and kindly ask if they can prepare for you the fillets out of the fish you just bought: if it's not too crowded (avoid Saturday morning at 11 for that), they'll be happy to do that. So here we go! The recipe is of the simplest, but when the "raw material" is fresh and good, there's no need to prepare it in complicate ways.

8 mullet fillets
4 tbsp flour
100cc beer
sunflower oil
salt

Mix the flour and the beer with a whisk, in order to obtain a foamy dough, not too stiff. Heat the oil in a frying pan. Dip the fillets in the dough and then in the frying oil; let them fry until well golden on both sides. Drain the fillets with a skimmer and lay on a dish with blotting paper. Salt and enjoy!


Filets de mulet frits

Bonsoir! Aujourd'hui on a eu la chance de récevoir, directement de notre pêcheur personnel, papie Gianni, des filets de mulet, déjà désossés, tranchés en filets -apparemment il a une nouvelle technique de filetage, je vais vous dire dès que j'apprends le sécret... en tout cas, si vous n'avez pas la chance d'avoir un papie Gianni, vous pouvez tojours vous rendre au Marché de Rialto; si vous demandez gentiment et s'il n'y a pas trop de monde (évitez le samedi matin à 11h pour ça), les marchands pourront vous préparer des filets à partir du poisson que vous avez acheté. La recette est simplissime, mais je trouve que quand la "matière première" est bonne et fraiche, il n'y a pas besoin de faire trop compliqué.

8 filets de mulet
4 cuillères de farine
100cc bière
huile de tournesol
sel

Mélangez la farine et la bière avec un fouet, àfin d'obtenir une pâte mousseuse. Chauffez l'huile dans une poêle à frire. Plongez les filets dans la pâte, puis dans l'huile; friez jusqu'à quand ils sont bien dorés des deux cotés. Egouttez à l'aide d'un écumoire, puis posez dans une assiette avec du papier buvard. Salez et bon appetit!

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