martedì 3 maggio 2011

No waste asparagus risotto with stracchino


Hi friends! Sun is still shining on Venice, despite the forecast... Asparagus is another one of Springtime and local vegetables, you can now find it @Rialto Market in different qualities: thin, thick, white, green, wild... I bought a bunch of middle-sized green ones to prepare this risotto, without having to throw away the hardest part. Try it!

For 4
1 bunch asparagus
1/2 onion
1/2 glass of white wine
the green part of a Spring onion
1 espresso cup of rice per person + 1 for the pot
olive oil
grated Parmesan cheese
50g stracchino cheese (optional)

Gently wash the asparagus and chop the hardest, lower part of the stems. Put them to boil (for about 1h) in a pot together with the green part of a Spring onion (you may add other vegetables if you wish) in order to obtain a vegetable, asparagus-based stock. Steam-cook the remaining parts of the asparagus. Finely chop the onion and stir-fry it in a pot with a little olive oil; add the rice and keep stir-frying. Pour 1/2 a glass of white wine and let the alcohol evaporate. Now lower the fire and add, ladle by ladle, the asparagus stock, always stirring, until the rice is cooked (about 15 minutes). When the risotto is ready, add Parmesan cheese, stir well and serve each portion. Garnish each dish with chopped asparagus and stracchino dices (optional, but I do like it as it slightly melts with the rice's warmth). Buon appetito!



Risotto aux asperges et stracchino sans déchets

Bonne journée à tous! Le soleil brille encore sur Venise, malgré les prévisions météo... on est en plein Printemps, et les asperges de toutes les qualités (verds, blancs, fins, gros...) prennent leur place sur les étales du Marché de Rialto. J'en ai acheté des verts pour en faire un risotto, sans avoir à jéter la partie dure des tiges. A essayer!

Pour 4
1 bouquet asperges
1/2 oignon
1/2 verre de vin blanc
la partie verte d'un oignon frais
1 tasse à espresso de riz par personne + 1 pour la casserole
huile d'olive
Parmesan rapé
50g fromage stracchino (facultatif)

Lavez soigneusement les asperges et tranchez les parties blanches du bas. Mettez-les à bouillir (environ 1h) avec le vert de l'oignon (vous pouvez rajouter d'autres légumes si vous le souhaitez, le but est d'obtenir un bouillon végétale à la base d'asperges). Cuisinez les asperges à la vapeur. Hachez l'oignon et faites-le sauter pendant quelques minutes dans une casserole avec un filet d'huile d'olive; rajoutez le riz et continuez à sauter. Versez le vin et laissez l'alcool évaporer. Maintenant, baissez le feu et commencez à rajouter le bouillon d'asperges à la louche, tout en continuant à remouer. Quand le riz est prêt, rajoutez le parmesan rapé et rémouez. Servez dans les assiettes et garnissez chaque portion avec les asperges et des petits cubes de stracchino (facultatif, mais j'aime beaucoup car il se fond avec la chaleur du riz). Buon appetito!

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