domenica 1 maggio 2011

White cake


Happy Labor day! Did you try the Easter braid last week? Did you have 5 egg whites left? Here's how you can use them (well if possible not a week after, I actually baked this cake a couple of days after Easter, but couldn't post until today!)...

5 egg whites
180g wheat flour
120g sugar
2 teaspoons baking powder
3 tbsp plain yogurth
80cc sunflower oil

Pre-heat the oven at 175°C. Whip the egg whites in a bowl. In a separate bowl, mix the flour with baking powder, sugar, yogurth and oil; the resulting dough should be quite stiff. Now add the egg whites with a spatula, in circular and up-to-down movements, until you obtain a foamy mass. Butter a 20cm tart mold and sparkle the whole buttered surface with sugar. Pour the dough into the mold and bake for 35-40 minutes. After the first 20 minutes of baking, lower the temperature to 150°C. Do the toothpick test and if it comes out dry, the cake is ready. Light, soft and ideal for breakfast!



Gâteau Blanc

Bonne Fête du Travail! Avez-vous essayé la tresse de Pâques? Avez-vous 5 blancs qui vous restent? Voici une façon de les utiliser (possiblement pas une semaine après, j'ai préparé ce gateau 2 jours après Pâques, mais je n'ai pas pu poster avant aujourd'hui!)...

5 blancs d'oeufs
180g farine de blé
2 cuillères à the de lévure chimique
150 g sucre
3 cuillères de yaourth
80cc huile de tournesol

Pré-chauffez le four à 175°C. Montez les blancs en neige. Dans un autre bol, mélangez la farine, lévure, sucre, huile et yaourth jusqu'à obtenir une masse ferme. Rajoutez les blancs avec une spatule, avec des mouvements circulaires et du haut en bas. Graissez un moule à tarte de 20cm et saupoudrez toute la surface de sucre. Versez la pâte dans le moule et cuisinez pendant 20 minutes, puis baissez la temperature à 150°C et continuez pour d'autres 15-20 minutes. Faites le test du cure-dents à la fin de la cuisson, s'il sort sec, le gâteau est prêt. Léger, moelleux, idéal pour le petit-déjeuner!

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